"Pharmacy Retail Math Quiz"

QUESTIONS?

1) A patient is taking Amoxicillin 500mg po 3x for 7d. How many capsules of 500mg of Amoxicillin willyou dispense?

2) Valporic acid syrup is available as 250mg/5cc. If a patient is taking 1000mg am and 750mg pm, how many cc of syrup will you dispense for a 30 day supply?

3) The cost of 100 tablets of Olanzapine is $420.00. The percentage mark up on the prescription is 15%. What would be the retail cost of 30 tablets of the above drug?

4) Lanoxin pediatric solution is available in 0.05mg/ml. If patient is taking 0.25mg of lanoxin per day, what would be the dispense quanity in mls for 30 days?

5) A patient presents a prescription for Methadone prescribed by Matt Roy MD. Which DEA# is correct?

a. AR2174828

b. AB1723647

c. AR4695283

d. AM4695283

6) Acetaminophen elixir contains 500mg of APAP per 5ml. _______ milligrams of APAP are in 7ml of the elixir?

7) RX: Zoloft 100mg

Sig: i po bid #90

How many days will the prescription last?

8) RX: Acetaminophen/codeine 30mg/5ml

Sig: 90mg q4h prn

How many tablespoons will the patient take in one dose?

9) Codeine gr1/2 tablets is ordered. On hand are 15mg tablets. How many tablets would you give?

10) How many grains does 300mg equal to?

11) Rx for Carafate paste is written as follows:

Carafate.........3gm

Orabase.........20gm

Mineral Oil......qs..30gm

What would be the percentage of Carafate in W/W (weight per weight) for the above product?

12) Rx: Humulin 50/50 insulin

Sig: 6u q12h #70u

What is the day supply?

13) Sig: 5 gtts ad qid x 7d #10ml

What is the day supply?

14) (a)VII + XXIII = ______ (b)XII x II = _______ (c) convert 40% to a decimal (d) convert 0.2 to a percent

15) Sig: 1 tsp qid prn for cough & cold #4oz

What is the day supply?ANSWERS

1)__ __21 capsules > (Patient is taking Amoxicillin 500mg by mouth 3x a day for 7 days) 3 X 7 days = 21

2) 1050cc > (We need to figure out how many milliliters will be for 1000mg & 750mg)

If: 250mg = 5ml

Then: 1000mg = X ---------< 1000mg X 5ml / 250mg = 20ml

If: 250mg = 5ml

Then: 750mg = X ----------< 750mg X 5ml / 250mg = 15ml

20ml + 15ml = 35ml X 30 days = 1050cc will be dispensed for a 30 day supply

3) $145 > If 100 tablets = $420.00

Then 30 tablets = X --------< 30 tabs X $420.00 / 100 tabs = $126 for 30 tabs

$126 X 0.15 (15% / 100) = 19 ----------< $126 + 19 = $145 for 30 tabs in retail cost

4) 150cc > If 0.05mg = 1ml

Then 0.25mg = X -------< 0.25mg X 1 / 0.05 = 5 X 30 days = 150cc

5) (c)AR4695283 > (The first letter is always A or B / second letter is the letter of the Dr's last name)

1st: add 4,9,2= 15

2nd: add 6,5,8= 19 X 2 = 38

3rd: 15 + 38 = 53 (last digit (3) must match the last DEA number to be valid)

6) 700mg > If 500mg = 5ml

Then X = 7ml -------< 500mg X 7ml / 5ml = 700mg of APAP in a 7ml elixir

7) 45 days > (Sig: take 1 tablet by mouth 2x a day / for a quantity of 90 tablets to be dispensed)

1 tab by mouth 2x a day = 2 tablets a day ------- 90 tabs / 2 tabs a day = 45 day supply

8) 1 tablespoon > (Note: 5ml=1tsp / 15ml=1tbsp) (Sig: 90mg every 4 hours as needed)

Lets convert every 4 hours to find out how many times the patient will take in a day

24 hours / 4 hours = 6 x a day

If 30mg = 5ml

Then 90mg = X --------< 90mg X 5ml / 30mg = 15ml (1 tbsp) <<<<<<<<<< The patient will take 1 tbsp 6x a day

9) 2 tablets > (NOTE: grain to mg you would multiply by 60)

gr1/2 tablets is ordered : 1 divide by 2 = o.5 (its the same but easier to calculate decimals than fractions)

15mg tablets on hand

<0.5 X 60 = 30mg> <15mg + 15mg = 30mg> so therefore its 2 tablets

10) 5 grains(gr) > (NOTE: 1 grain = 60mg)

If 1 grain = 60mg

Then X = 300mg -------< 1gr X 300mg / 60mg = 5 gr

11) 10% > 30gm of paste contains = 3gm of drug

100gm of paste = X --------< 100 X 3 / 30 = 10% w/w

12) 5 days > Sig: 6 units every 12 hours for a quantity of 70 units

24 / 12hrs = 2 x a day

6 units X 2x a day = 12 units a day

70 units / 12 units = 5.83----< 5 days (insurance only except full day supply so no rounding)

13) 10 days > (NOTE: ear & eye drops have 20 drops per 1 ml) (they are usually packaged in a 10ml stock bottle)

Sig: 5 drops in right ear 4x a day for 7 days for a quantity of 10ml

10ml x 20 (gtts/ml) = 200 / 20 gtts (Sig) = 10 day supply

14) (a) 30 :roman numerals: I=1,V=5,X=10 (b)24 (c)0.4 [40% divide by 100] (d)20% [0.2 X 100]

15) 6 days > (NOTE: 1tsp = 5ml , 1oz = 30ml)

Sig: take 1 teaspoonful four times a day as needed for cough and cold for a quanity of 4oz

5ml X 4 tsp a day(Sig) = 20ml

If 1oz = 30ml

Then 4oz = X ------< 4oz X 30ml / 1oz = 120ml