"PHARMACY HOSPITAL MATH QUIZ"

QUESTIONS?

1) How much quantity of 3% salicyclic acid powder is required to mix with talc powder to make 0.20% of 500 gram of salicyclic acid?

2) 1 liter of saline is administered over 10 hours. Find the flow rate in (a) ml / hour and (b) ml / min.

3) You have an order for Aminophylline 250mg in 250ml NS to run for 8 hours. The infusion set is labeled 60 gtt/ml. What is the flow rate in drops per minute?

4) A physician orders 8mg of Morphine Sulfate to be administered to a patient. Morphine is labeled 10mg/ml. __________ milliliters is required to fill this order?

5) The pharmacist gives the technician 100ml of a 20% solution. How many 1 oz bottles can be filled, if the solution is diluted to make a 2% solution?

6) If 200ml of 20% solution is diluted to make a 5% solution, what is the volume of the new solution?

7) What time will it be if 0400 (military time) was converted to international time?

8) What time will it be if 1700 (military time) was converted to international time?

9) The patient is 4 years old weighing 35 pounds, and the children's dose is 20mg/kg/day tid. Calculate the number of mg per dose for this patient.

10) If the injection of Heparin is available as 1:1000 concentration, what would be the % of w/v (weight/volume) of Heparin?

11) To dispense 16fl.oz of dextrose 1 in 40 solution, how many grams of dextrose would be required?

12) A patient needs a 125mcg dose, using the 50mcg vial, how much is needed for the dose and what size syringe is needed?

13) How much of 1% Hydrocortisone is required to prepare 60gm of 0.25% of Hydrocortisone?

14) The stock solution of KMNO is available as 0.1gm/10cc solution. How many ml of stock solution is required to prepare 480cc of 0.125% solution of KMNO?

15) A patient needs 3300mg for an IVPB using the 330mg/ml vial, how much is needed for the dose and what size syringe is needed?

ANSWERS

1) 33gm of 3% salicyclic acid __3%_'_____ _'_0.2%__ / 3% X 500g = 33gm

(This is an alligation problem) ' 0.20% '

_____ '_______'__3%___

0% ' ' 2.8% / 3% X 500g =466.6 >> 467gm

:The desired % will go in the middle

:The higher % goes to the top left corner

:The lowest % goes to the bottom left corner (in this case they did not give you a low % strength for this problem so it will be 0% at all times when low strength is not given)

:0.20% - 3% = 2.8% (that will go at the bottom right corner)

:0.20% - 0% = 0.2% (that will go to the top right corner)

:2.8% + 0.2% = 3% (that will go to the right middle box)

:(DO MATH) 0.2% / 3% X 500g = 33gm (this is the grams we need from the 3% for salicylic acid, this is from the right top corner)

:(DO MATH) 2.8% / 3% X 500g = 466.6-------< 467gm (this is the grams we need from the 0%, which we don't need at this point but its helpful to figure this one out because it helps you know if your problem is correct) for instance read below

:33gm + 467gm = 500g (this is correct because if the last answers add up to the number of grams from the problem (500g) then it is correct)

2) (a)100ml/hr (b)2ml/min (NOTE: 1 liter = 1000ml)

**Flowrate Formula**

V (volume)

T (time) X D (drop factor or calibration) = FR (flow rate)

(a) 1000ml (1 liter)

10 hours = 100ml/hr (NOTE: the drop factor was not given so you would just divide)

(b) 1000ml (1 liter)

600 minutes = 2ml/min

(NOTE: section (b) did not need 10 hours because they are asking ml/minute, so 10 hours x 60minutes = 600 minutes)

3) 31 gtts/min (NOTE: this is a similar question as the one above so we will use the same formula, in this case a drop factor is given)

250ml

480 min X 60 gtts/ml = 31 gtts/min

(Remember they are asking drops per min, so convert 8 hours to minutes [8 hrs x 60 min = 480 min]

4) 0.8 ml > If 10mg = 1ml

Then 8mg = X --------< 8mg X 1ml / 10mg = 0.8ml

5) 33 bottles > (NOTE: 1OZ = 30ML)

FORMULA: % X ML DIVIDE BY % OR ML

20% X 100ml / 2% = 1000 / 30ml (1 oz) = 33

6) 800ml

FORMULA: C1 (concentration) X V1 (volume) DIVIDED BY C2 (concentration) OR V2 (volume)

20% X 200ml / 5% = 800ml

7) 4 am > (0400) the second number will stay the same

8) 5 pm > (1700) 17 - 12 = 5pm

9) 106 mg per dose >(NOTE: LBS to Kg <divide by 2.2>)

If you notice it says children's dose is 20mg/kg/day meaning its a recommended dose for every children. The dose comes in mg/kg/day so we have to convert the child's weight to kilograms so we can solve this question measurement (mg/kg) equally.

35 lbs / 2.2kg = 15.9kg [ now we have to see what dose is given to the patient by multiplying ]

15.9kg X 20mg/kg/day = 318mg per day. The question is asking how many mg we need to give the patient per dose, well we know we give the patient 318mg per day.

318mg / 3xa day (tid) = 106mg per dose [or]

106 + 106 + 106= 318mg (if you add the 3 divided doses you end up the full mg per day so you know for sure 106mg per dose is correct)

10) 0.1% w/v > If 1 = 1000 (1:100)

Then X = 100 (anything that is a % is over 100) >> 1 X 100 / 1000 = 0.1% w/v

11) 12gm > (NOTE: to convert oz to ml just simply multiply by 30)

If 40ml = 1 gram

Then 480ml = X --------< 480ml X 1g / 40ml = 12gm of dextrose

12) 2.5ml /size 5 syringe

If 50mcg = 1ml

Then 125mcg = X --------< 125mcg X 1ml / 50mcg = 2.5ml

Since the ML's is lower than 5, a size 5 syringe would be accurate

13) 15 grams > (NOTE: anything that is a % is over 100)

If 100gm = 0.25g

Then 60gm = X -----< 60gm X 0.25g / 100gm = 0.15g

If 1g = 0.15g

Then 100g = X -----< 100g X 0.15g / 1g = 15grams

14) 60cc (NOTE: anything that is a % is over 100)

If 100 = 0.125%

Then 480ml = X -----< 480ml X 0.125% / 100 = 0.6

If 0.1gm = 10cc

Then 0.6 = X -----< 0.6 X 10cc / 0.1gm = 60cc

15) 10ml, size 10 syringe

If 330mg = 1ml

Then 3300mg = X ----< 3300mg X 1ml / 330mg = 10ml